Δελτιο τύπου Διεθνούς Συνεδρίου

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Χανδρά το  Συνέδριο για τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία της αναγέννησης μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, που οργάνωσαν από 19-21 Σεπτεμβρίου 2008 ο Δήμος Λεύκης και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (Ο.Α.Σ.) Α.Ε.

Τόσο στον τομέα της αρχιτεκτονικής, όσο και στον τομέα της λογοτεχνίας αλλά και γενικότερα της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής τεκμηριώθηκε η ύπαρξη πολλών και σημαντικών ομοιοτήτων και συγγενειών μεταξύ των δύο μεγαλονήσων του ελληνισμού, όχι μόνο κατά τους χρόνους της αναγέννησης αλλά και στις άλλες ιστορικές περιόδους.

Ήρθαν επίσης στο φως για πρώτη φορά πλήθος από νέα στοιχεία και πληροφορίες για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση, για την καθημερινή ζωή, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις κοινωνικές σχέσεις, για πρόσωπα και πράγματα της εποχής στον Δήμο Λεύκης και στην ευρύτερη περιοχή των επαρχιών Σητείας και Ιεράπετρας κ.α.

Όπως προέκυψε οι έρευνες για την εποχή της Βενετοκρατίας – Αναγέννησης γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, ασχολούνται πολλοί νέοι επιστήμονες, ορισμένο από τους οποίους ήταν και εισηγητές στο συνέδριο. Όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Μαυρομάτης «Στα κατάστιχα των συμβολαιογράφων και στις επίσημες εκθέσεις Προβλεπτών, που φυλάσσονται στα Αρχεία της Βενετίας, και κυρίως στο Κρατικό Αρχείο, βρίσκεται η ιστορία για το διαμέρισμα της Σητείας, άγνωστη και σχεδόν ανερεύνητη. Η συστηματικότερη διερεύνηση και οι αξιόπιστες εκδόσεις που πρέπει να γίνουν σε ορισμένα τουλάχιστον από τα νοταριακά αυτά κατάστιχα, σε συνδυασμό και με την έρευνα στα νοταριακά κατάστιχα της Ανατολικής Κρήτης, είναι βέβαιο ότι θα μας αποκαλύψει νέες ανεκτίμητες πληροφορίες.»

Το Συνέδριο είναι μέρος του ευρύτερου έργου «Διερεύνηση και παραγωγή υλικού προβολής των κοινών πολιτισμικών στοιχείων της αναγέννησης μεταξύ Κρήτης και Κύπρου», που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «INTERREG IIIA Ελλάδα – Κύπρος».

Το υλικό προβολής θα είναι στοιχείο του μουσείου – κέντρου Αρχιτεκτονικής Τέχνης και Καθημερινής Ζωής της Ενετικής περιόδου στην Κρήτη που θα στεγαστεί στην Ενετική έπαυλη Dei-Mezzo της Ετιάς και αντίγραφα θα παραδοθούν στον Δήμο Πάφου που συμμετέχει στο πρόγραμμα από Κυπριακής Πλευράς. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία και συμβολή των δύο Κύπριων εισηγητών του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κώστα Κωσταντινίδη και του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Κώστα Χαραλαμπίδη.

Η αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου ολοκληρώνεται με έργο του ΠΕΠ Κρήτης που υλοποιεί η 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε επίσης το Ι.Τ.Ε. πολλές πληροφοριακές πινακίδες (POSTERS) του οποίου είχαν αναρτηθεί στους χώρους του Συνεδρίου.

Η αίθουσα του συνεδρίου ήταν κατάμεστη, πράγμα που εξέπληξε τους εισηγητές. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Κουρουπάκης, ο αντινομάρχης κ. Πατεράκης, η αντιδήμαρχος Σητείας κυρία Ζερβάκη και πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών συλλόγων, εκπαιδευτικοί κ.α. Μηνύματα έστειλαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκης, ο βουλευτής κ. Καρχιμάκης και ο Δήμαρχος Πάφου κ. Βέρας. Ο Δήμαρχος Λεύκης κ. Δρακάκης και ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ. κ. Πετράκης εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους και ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα την κυρία Δάφνη Χρονάκη, αρχιτέκτονα της 13ης Ε.Β.Α., τον Καθηγητή κ. Γιάννη Μαυρομάτη επιστημονικό υπεύθυνο, την κυρία Χρυσούλα Μπεκιάρη Μηχανικό Η/Υ εκπρόσωπο του Ι.Τ.Ε., τον Γυμνασιάρχη κ. Χρυσουλάκη και τα παιδιά του Γυμνασίου Χανδρά, τον Οργανωτικό υπεύθυνο κ. Ρούσσο, τους εισηγητές και όλους όσοι συνέβαλαν.

Όλοι τόνισαν τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του έργου στην ενετική έπαυλη της Ετιάς και την ανάγκη συνέχισης των Ιστορικών κ.α. ερευνών για την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη και τις άλλες περιοχές του ελληνισμού, μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική.

Οι κ.κ. Δρακάκης και Πετράκης αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία έργων όπως το μουσείο – κέντρο στην  έπαυλη της Ετιάς και τα άλλα μνημεία ως υποδομών εκπαιδευτικού και πολιτιστικού τουρισμού και στη πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν τα σχετικά προγράμματα.