Σχετικά με τον ΟΑΣ

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (Ο.Α.Σ. Α.Ε)  είναι αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία των τεσσάρων Δήμων της Επαρχίας Σητείας και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και Συνεταιρισμών του Ν.Λασιθίου και της Κρήτης.

 

Στο Δ.Σ του ΟΑΣ από της σύστασης του εκπροσωπούνται μέσω των οργανώσεων τους εκτός από τους Δήμους και ο μεγάλες παραγωγικές τάξεις της Επαρχίας δηλ. οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι επαγγελματίες του τουριστικού χώρου.

 

Σκοπός του είναι η υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των άλλων φορέων αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην ανάληψη και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών και γενικότερα η υποβοήθηση της Τοπικής Ανάπτυξης.

 

Ο ΟΑΣ πραγματώνει το σκοπό του με έργα, μελέτες, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες ειδικού κυρίως χαρακτήρα, όπως:

Τεχνικοοικονομικές μελέτες και έρευνες, πληροφόρηση και ενημέρωση, συμβουλευτική, τεχνική και οργανωτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση, ανταλλαγή εμπειριών, μεταφορά και διάχυση τεχνογνωσίας, επιδεικτικά και πιλοτικά έργα και δράσεις , δίκτυα συνεργασίας, διαχείριση και εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων (όπως π.χ. το Πρόγραμμα LEADER), συμμετοχή σε ειδικούς φορείς, υποστήριξη διεθνών σχέσεων της Τ.Α και άλλων Φορέων κλπ.

 

Τα παραπάνω υλοποιούνται με την αξιοποίηση Νομαρχιακών, Περιφερειακών, Εθνικών αλλά κυρίως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ορισμένα από τα οποία είναι ανταγωνιστικά.

 

Ο ΟΑΣ με το έργο του έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και οφέλη στη Τοπική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό όπως: νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος, αξιοποίηση τοπικών πόρων, διάχυση νέας τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, αναβάθμιση του επιπέδου παραγωγής, καλλιέργεια του πνεύματος και της πρακτικής της συνεργασίας κ.α.

 

Η λειτουργία του ΟΑΣ βασίζεται στις αρχές της διοικητικής αυτοτέλειας, της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαφάνειας και αξιοκρατίας και στις αρχές της Συναίνεσης και του Κοινωνικού διαλόγου. Ο Ο.Α.Σ. είναι  ο τεχνικός σύμβουλος αλλά και ο καταλύτης της Τοπικής Ανάπτυξης.

 

Το έργο του ΟΑΣ εκτιμάται ιδιαίτερα και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προβάλλουν ως υποδειγματικό φορέα Τοπικής Ανάπτυξης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο