(Ελληνικά) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προσκεκλημένος του Δήμου Σητείας και του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος, αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, θα δώσει ομιλία για το κοινό με θέμα «Ο άνθρωπος και το Σύμπαν».

      Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

 

Περίληψη:

Η ομιλία έχει τίτλο «Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν». Πως εξελίχθηκαν οι ανθρώπινες γνώσεις για το Σύμπαν και τα μέσα που χρησιμοποιούμε για την μελέτη της δομής και της εξέλιξής του. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κατορθώσει να στείλουμε σε τροχιά γύρω από την Γη ολόκληρα διαστημικά αστεροσκοπεία. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να λάβουμε και να κατανοήσουμε τα μηνύματα όλων των ακτινοβολιών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, να ανακαλύψουμε την ηλικία και την έκταση του Σύμπαντος καθώς και την εξελικτική πορεία των άστρων. Οι πληροφορίες όμως που έρχονται από το Σύμπαν δεν περιορίζονται μόνο στα μηνύματα του ηλεκτρομαγνητισμού. Γιατί πρόσφατα κατορθώσαμε να εντοπίσουμε και μιαν άλλη πηγή πληροφοριών για το Σύμπαν που βασίζεται στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας: τα Βαρυτικά Κύματα. Ο εντοπισμός των βαρυτικών κυμάτων έγινε ακριβώς όπως είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν ανοίγοντάς μας έτσι ένα νέο σπουδαίο παράθυρο πληροφοριών για όσα συμβαίνουν στο Σύμπαν.

 

Σύντομο Βιογραφικό:

Με καριέρα που άρχισε το 1967 ο Διονύσης Σιμόπουλος διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων και Εταίρος της Royal Astronomical Society. Έχει βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην διεθνή αστρονομική εκπαίδευση από την Ακαδημία Αθηνών, την Γαλλική Δημοκρατία, την Διεθνή Εταιρεία Πλανηταρίων και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Έχει συγγράψει 28 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας και εκατοντάδες άρθρα και σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για τον τύπο, την τηλεόραση και το Πλανητάριο.

(Ελληνικά) Ημερίδα 26-2-2016 με θέμα: «Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού. Παραδείγματα από άλλα Ελληνικά & Παγκόσμια Γεωπάρκα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

(Ελληνικά) 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
(Ελληνικά) ΗΜΕΡΙΔΑ: «Απολογισμός και Αξιολόγηση της Πράξης: “Συν-Εργασίες”, της Αναπτυξιακής Σύμπραξης “Ο Τροχός”»

Ο Δήμος Ιεράπετρας και η  Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ο Τρόχος» ,στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ» διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

« Απολογισμός και Αξιολόγηση της Πράξης: «Συν-Εργασίες», της Αναπτυξιακής Σύμπραξης: «Ο Τροχός».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

PRESENTATION OF THE PROJECT “ALTERNATIVE TOURISM”

PRESENTATION OF STUDY

TRAINING CENTER “DEVELOPMENT OF CRETE”

(more…)

THE ITV CHANNEL IN SITIA

(more…)

GASTRONOMY FESTIVAL – GREEK CUISINE IN PARIS

(more…)